SUBTROPICKÉ ROSTLINY od A do Z

Webový průvodce citrusy a dalšími rostlinami
Právě je 25 kvě 2020 23:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Diskuze
PříspěvekNapsal: 19 bře 2013 19:08 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
Jakost rostlinných potravinových zdrojů. Lednice. Je to pod Mendelkou (Zahradnická fakulta). Kokosy jsou u mě hoooodně mimo téma a škoda, že je nemám na diplomku. Myslím že by nikdo moc nechápal na tom mojem oboru kdybych to obhajoval :lol:Je to hrozně mimo mísu (učím se dělat kompoty, džusy nealko nápoje atd... chemie a analýza potravin, zpracování, jakost...) Zahradník v podstatě ani nejsem. Ale chtěl bych si zkusit ještě jiné možnosti množení, tak jsem si tady cosi domluvil a jednou do budoucna třeba budu množit palmy meristémama :lol: Jen jsem se tady jednoho člověka zeptal a dnes jsem to domluvil, tak z toho mám docela radost. Ty studuješ něco se zahradnictvím, nebo už makáš či se rozhoduješ kam?

Na škole mám hlavně výhodu, že můžu čerpat z vědeckejch článků o čemkoliv z celého světa, to je fajn. Třeba na kokosku jsem sehnal krok za krokem jak ji množit embriogenezí. Ale v podstatě každá škola (vysoká) má k těm článkům přístup. Vše je teda eng. ale informace k nezaplacení.

Dneska jsem se čirou náhodou dočetl o tom, že existují ještě variety co se prodávají v obchodech: Green Dwarf, Red Dwarf a Yelow dwarf - asi bývají často v obchodech protože se sem vozí ze střední Ameriky kde řádí LY - lethal yelowing - virus co ničí palmy. A ty 3 jsou maličko odolné tak by se od tama mohly ty kokosy dovážet. Z toho může taky vycházet to proč mám tak malou palmu a proč je malá i ta co pěstuje známej Rudy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cocos nucifera - kokosovník
PříspěvekNapsal: 19 bře 2013 19:45 
Ondro to je paráda! 8-) Fandím ti ať to vyjde (cool) .

A myslíš, že to, že jsou ty kokosové rostliny malé je druhem? Jakože až tak malé :shock: :?: .


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cocos nucifera - kokosovník
PříspěvekNapsal: 19 bře 2013 20:20 
Offline
Pokročilý pěstitel
Pokročilý pěstitel

Registrován: 10 čer 2011 19:34
Příspěvky: 367
Bydliště: Mirovice , cca 450 m.n.m
Biologii na UK. Akorát pořád lavíruju mezi zoologií a botanikou... ale botanika asi vyhraje (mám)
K těm článkům bych taky měl mít přístup, ale zatim jsem se k tomu něják nedostal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cocos nucifera - kokosovník
PříspěvekNapsal: 19 bře 2013 22:43 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
No Rudo, musí to být jak druhem, tak omezeným prostorem a způsobem pěstování, strom ti taky moc v květináči nenaroste... i palmy se pěstují ve volné zemi než pořádně narostou, neustále se přesazují ve školce a prdnou je s pořádným kmenem do ,,hrnku" a pak jsou vysoké mimo volnou půdu, jinak rostou hodně pomalu. Tak je to i se stromem 4 metry vysokým co prodávají v garden centrech, pořád se speciálním strojem přesazuje, aby měl bal a rychle rostl ve volné půdě. Hned jak naroste jde do květináče. Díky za podporu ;) Snad to dopadne... ta teplota se musí držet docela vysoko tak snad půjde naprogramovat :lol:

Marku UK je pojem, tak snad po škole najdeš uplatnění ;) Zmákni to a hlavně dobře vyber. Kdybych mohl vrátit čas, tak si vyberu IT, elektro, satrojírenství..... :lol: Ale neměl jsem na to předpoklady. Prostě je to teď napytel s obory, které jsou zemědělství, přírodní vědy, veterináři - to ani nevím co brzo budou dělat kolik jich je. Přírodní vědy jsou nádherný, asi to nejhezčí co může člověk studovat, ale chce to se zabývat něčím co bude mít budoucost. Genetika, molekulára.... Do genetiky se docela dost cpe a je tam hodně neprošlapanejch cest je to hodně zajímavá věda.

Vědecké články jsou super na nějaké práce, složitější věci, hodně specializované ohledně chemie atd... Na potraviny se to dá hezky napasovat, takže z toho mám komplet bakalářku a hodně jsem se dozvěděl jak potlačit různé nemoci zeleninou atd. Kolikrát ani člověk nenajde co potřebuje a narazí na něco super třeba o rakovině, tak mrkni. Ve světě je problém, že jak se vyzkoumá něco na rakovinu, tak farmaceutická firma koupí patent a hodí to do šuplíku. Jsou to normální obchodníci se smrtí - raději chemoterapie a léčit a hlavně nevyléčit, mít trvale nemocné umírající pacienty, to je ten pravej business. Můžou si přece připlat za něco, co smrt jen oddálí a zinkasovat pořádné prachy. Jsou látky, které ty buňky označí a přesně přenašeče, které doručí dávku jedu pro zmutované buňky... ale není to v zájmu těchto gigantických společností. Dokážou naplnit poptávku takže pracují se systémem jakosti - lidé to léčení chtějí, přece to kupují, a tím že užívají pořád to stejné tak jsou spokojení věrní zákazníci. Dokonce existuje GMO zelenina, která má antigen proti hepatitidě A - uděláš brambory najíš se a seš očkovanej. Nebo proti střevní chřipce rajčata... rajčata s obrovskou antioxidační kapacitou.... Nic z toho se ale neprodává a asi ani nikdy nebude. Nevím, kdo by v lékárně prodával brambory, rajčata... GMO je to nejhorší jak píšou média. A přitom prášek je hromada bordelu nápor na ledviny a játra pak je tam nějaká ta účinná látka - zelenina je neškodná a to by nebylo moc dobře.
O kokosech jsem toho moc extra nenašel. Rozhodně se nikdo nebude zabývat pěstováním doma nebo něčím podobným co sem píšu spíš se rozpitvává ohledně virů, různé metody stanovení nejrůznějších látek, fyziologie a pod. Zkoumá se to co by mohlo vynášet do budoucna nebo nějaký zajímavý jev. Samozřejmě metodika, způsoby měření porovnání metod a statistické vyhodnocení:-)
Takže jestli si vybereš Botaniku - super, když to bude zoologie - super. Jsou to oboje nádherný vědy. Hlavně vyber tak, aby tě to bavilo a chytla tě ta pravá vášeň a nadšení pro danou věc. Pak budeš šťastnej a i výsledky tomu budou odpovídat ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cocos nucifera - kokosovník
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 00:59 
Qndronic píše:
...
Vědecké články jsou super na nějaké práce, složitější věci, hodně specializované ohledně chemie atd... Na potraviny se to dá hezky napasovat, takže z toho mám komplet bakalářku a hodně jsem se dozvěděl jak potlačit různé nemoci zeleninou atd. Kolikrát ani člověk nenajde co potřebuje a narazí na něco super třeba o rakovině, tak mrkni. Ve světě je problém, že jak se vyzkoumá něco na rakovinu, tak farmaceutická firma koupí patent a hodí to do šuplíku. Jsou to normální obchodníci se smrtí - raději chemoterapie a léčit a hlavně nevyléčit, mít trvale nemocné umírající pacienty, to je ten pravej business. Můžou si přece připlat za něco, co smrt jen oddálí a zinkasovat pořádné prachy. Jsou látky, které ty buňky označí a přesně přenašeče, které doručí dávku jedu pro zmutované buňky... ale není to v zájmu těchto gigantických společností. Dokážou naplnit poptávku takže pracují se systémem jakosti - lidé to léčení chtějí, přece to kupují, a tím že užívají pořád to stejné tak jsou spokojení věrní zákazníci. Dokonce existuje GMO zelenina, která má antigen proti hepatitidě A - uděláš brambory najíš se a seš očkovanej. Nebo proti střevní chřipce rajčata... rajčata s obrovskou antioxidační kapacitou.... Nic z toho se ale neprodává a asi ani nikdy nebude. Nevím, kdo by v lékárně prodával brambory, rajčata... GMO je to nejhorší jak píšou média. A přitom prášek je hromada bordelu nápor na ledviny a játra pak je tam nějaká ta účinná látka - zelenina je neškodná a to by nebylo moc dobře...


Sorry za OT, ale tohle je tak podstatné téma, že by se mělo trochu nadsadit. Ondro, díky, že jsi na tuto, asi největší problematiku lidstva (pseudoléčba), kápl. A prosím Tě, pokud by jsi někdy přišel na nějaký zajímavý článek o speciálních, neznámých vlastnostech zeleniny a ovoce či jiných potravin a byl v v PDF nebo na netu, pošli mi ho, třeba do SZ nebo na email: koleckar.radim@gmail.com . Moc dík

Jinak gratuluju ke Tvým experimentům a držím palce! (bravo)

Admin: Nejen Radimovi, ale klidně to můžeš dát i sem, pokud to bude možné zveřejnit kvůli právům..


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cocos nucifera - kokosovník
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 01:44 
Teda to jsou mi věci :shock: , to je teda dost zajímavé (bravo) . Bohužel já vystudoval obyčejnou zemědělku a to ještě s chlupem, tvá úroveň učení je pro mě úplně až neuvěřitelná. Tak radši pomlčím, ale rád si vyslechnu vše, co sem napíšeš dále §ok .


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cocos nucifera - kokosovník
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 11:31 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
GMO = genetics manipulated organism - geneticky pozměněný organismus

Jedno je jisté, že ta zelenina, kde je obrovsky zvýšená účinnost některé látky (zvýšená koncentrace konkrétní látky v rostlině, nebo syntéza nové látky pro vylepšení vlastností), se do oběhu nedostane. Jedná se o genetické modifikace - takové to umělé ,,hrajeme si na boha" atd. Lidi co se dívají na telku gmo odsuzují... Je proti tomu mrak lidí, jsou na to těžké zákony a kdyby byl schopnej třeba pyl z GMO klíčit na jiné rostlině co není GMO, tak by automaticky byly všechny rostliny GMO z těch semen (u konkrétního druhu)... Takže s tím nesouhlasí životní prostředí a jsou velké protesty... Někdo řekne, že nechce jíst geny a podobné nesmysly... a bohužel populace lidí roste a bez GMO asi všichni nepřežijí. Hodně půdy totiž do budoucna připadne na biopaliva. Modifikací se dá udělat hodně velká úroda - geny proti suchu, geny proti nadměrným srážkám, proti herbicidům, geny pro všelicos... Je kolem toho hodně otázek, jestli to nezpůsobí alergie u lidí a tak... Jenže kladné vlastnosti nikdo záměrně neřekne. Takse setkáváme jen s odporem. Je i gen co brzdí HIV normal v zelenině, konzumací se dá potlačovat. Proti tifusu bakteriální roztok... je toho spousta a stále se cpeme prášky co májí ještě víc vedlejších účinků... účinná látka musí být na něčem navázáná a v prášku co má 2g je té účinné např. 10mg §no V zelenině to asi nevadí, když je to zdravá přirozená součást stravy že? ;)

GM (genetické manipulace)v dělá běžně v přírodě kde jaký virus, nebo hodně zmiňované agrobacterium thumefaciens. Je to teda umělá metoda jak se tvrdí? Prostě pozmění gen. informaci v rostlině tak, aby z toho měla užitek. TAkové ty nádory na stromech mají pozměměnou gen. informaci aby z toho mělo agrobacterium užitek a strom pro ni makal. A toho se taky využívá v praxi, když chceš udělat transgenozi... vystřihneš gen u té bakterie pro nádory a dáš gen pro syntézu například vitamínu A z jiné rostliny. ,,Ochočíš si TI plazmid" bakterie a ta dělá co se po ní chce :lol:
Takovej malej otrok co to odmaká - pak se dělá i jinak uměle nastřelováním genovou puškou atd... je to moc složitý a nadlouho a metod je hodně... gen informaci co je potřeba člověk v klidu namnoží v laborce 1000 000 kopií není problém roztok obsahuje stavební jednotky a ty gen složí, gen se dá i uměle vyrobit, jakej kdo potřebuje.

Pochybuju že krom rajčat s pevnou šlupkou z hypermarketu (gen z ryb) a některých potravin seženeme GMO třeba pro pěstování na zahrádce. Je to stím hodně složité a úspěch, aby se něco prosadilo tak můžou mít slovo jen ty největší nejbohatší nádnárodní společnosti. Zákony jsou hodně komplikované v téhle oblasti a snad se to v budoucnu změní k lepšímu.

Kdybyb byl zájem zájem, tak o normální zelenině něco málo málo mám z bakalářky méně známé druhy zeleniny co jsem psal, tak cosi i s citacema sem můžu dát. Jak budu doma tak něco můžu pohledat.

Omlouvám se za OT A moc to sem nepatří, tak kdyby někoho napadl název tématu, tak se to můžeme všecko přemístit... Možná by to bylo lepší. Kdyby se to přemístilo tak mi prosím napište SZ kam a pošlu tam něco o té zelenině.

Ještě prosím, neberte to o GMO co jsem napsal doslovně, každý by na to měl mít svůj názor a jen jsem napsal svůj pohled na věc. Každý to vidí jinak, VĚDEC, STUDENT, PRODUCENT, VÝROBCE, SPOTŘEBITEL.

Zdravím Ondřej


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 12:28 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: 20 srp 2009 09:28
Příspěvky: 3785
Bydliště: TIŠNOV - Malhostovice , 279 m/nm.
Zatím jsem tento zajímavý rozhovor jen rozdělil. Navrhněte ale název tématu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 12:39 
Ondro, budeš-li mít čas, určitě nám to sem hoď, zvláště pokud jsou to informace, ke kterým se běžně nelze dostat. Téma bychom mohli pojmenovat třeba léčivé účinky zeleniny a ovoce, nebo prostě potravin.. či zatajená léčba přírodou.. Jde mi teďka spíš o ty účinky nemodifikovaných rostlin. (děkuji) .

K tomu GMO se nezmiňuji, protože na to zatím nemám vyhraněný názor.


Naposledy upravil Rade dne 20 bře 2013 12:45, celkově upraveno 2

Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 12:42 
Já ze svého laického pohledu říkám, že mě to nevadí :mrgreen: . Ale neznám všechny pro a proti když se rostlina takhle namodifikuje a tím nemyslím aby měla pevnou slupku, ale třeba tím, že v ní budou obsažené proti látky na nějakou chorobu.

Ono, je tuto víc než zajímavá problematika a tím, že se o tom nikde nepíše a i já jsem o tom moc nevěděl (do teď), tak je tady asi taky něco špatně, ne? ;) ...Tím nemyslím, že jsem zaostalej :lol: . Ale prostě, že se to tutlá, i když už dneska máme techniku na to, něco proti přírodního vyrobit :roll: .


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 21:30 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
Rudo, proč zaostalej? Nic moc se netutlá, ale bohužel i zahranictví není zrovna v ČR něco co by drželo krok s dobou. Led světla... všechno nové nás neučí ani na vysoké :lol: Na střední sem se nenaučil vůbec nic... co mě nezajímalo samotnýho, tak jsem se nikdy nic nedozvěděl... A to znáš určo taky ze školy. Na vysoké když člověk najde někoho s kým se dá domluvit tak je to super. Je to o ničem jiným jen o vstřícnosti a sebezdokonalení. Tím, že máme na fakultě ,,domácké" prostředí a je nás tam pár tak se dá mnohem víc věcí než na školách, kde jsou studenti po tisících... všichni se tam známe. A asi mám hodně na tohle štěstí. Pak bohužel není moc času na nic jinyho. JInak mlíko, to je něco pro mě... Rudo odvádíš dobrou práci bez mlíka bych nedal ani ránu. Máš můj obdiv teď provozovat živočišnou výrobu to je něco. Ani si to dost nedovedu představit. Jednou bych chtěl určo krávu a to bude teprve.

O GMO je docela dost knih... nevím jestli se dají koupit ale určitě je super:

První dvě jsou knihy v CZ. Na sciencedirect si člověk najde člověk sem tam něco v ENG jsou tam ty vědecké články a někdy je v abstraktu napsaný to co je nejdůležitější ;)

ONDŘEJ, Miloš a Jaroslav DROBNÍK. Transgenoze rostlin. Vyd. 1. Praha: Academia, c2002, 316 p. ISBN 80-200-0958-2.

CHLOUPEK, Oldřich. Genetická diverzita, šlechtění a semenářství. vyd. 3., upravené. Praha: Academia ČMT, 2008, 307 p. ISBN 978-802-0015-662.

PARVAIZ, Ahmad et al. Role of transgenic plants in agriculture and biopharming. Biotechnology Advances [online]. 2012, roč. 30, č. 3, 524–540 [cit. 2013-03-05]. Dostupné z: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 5011001595

Takže vám třeba nevyjede celej článek, ale něco se třeba dozvíte ;) Jinak se dá článek i koupit v plné verzi... jak, to nevím, ale jde to...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 20 bře 2013 22:32 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
Tady něco z mojí bakule:-)
(promazáno, pokud někdo bude chtít zaslat něco o zeleninách a obsahových látkách tak mi prosím pošlete SZ)

Tak to je asi vše, o lichořeřišnici je toho na netu mrtě :lol: a fakt je to docela zázračný lék. Dělám ji nákládanou a pohodička chutná to dobře, a léčím s ní angíny. Dají se s ním léčit ženské obtíže - záněty a to pitím čaje, jezením slátu z ní atd...

vše co je popsané je zelenina co se moc nepěstuje... ale semínka můžete koupit a vypěstovat:-) Lichořeřišnici většina lidí zná jen jako květinu... já ji mám na všelicos jiné :)

Každej si tady něco vybere, Důležitý je jest spoustu zeleniny... aspoň 120kg za rok na osobu (brambory se nepočítají jen ranné jsou zelenina). Hlavně jíst pestře, obědy nedělat moc tučné, a když se oběd nepovede jak měl a ujede ruka s olejem tak po tučném obědě víno.... však každej ví co se všude omílá do kola ;)

Normál rajčata, paprika... to je pecka kolik to má antoxidačních látek atd... takže jíst zeleninu a ovoce:-)


Naposledy upravil Qndronic dne 24 bře 2013 21:11, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 21 bře 2013 22:38 
To je to, co jsem myslel, díky moc ;) . Už od "kočárku" mě zajímají léčivky, k tomu mě přivedla babi s knihou léčivek od Maria Treben, už jsme pár lidí léčili, bércáky, docela škaredé, když jsme nařídili obklad z jitrocele, po němž se do dvou týdnů bércáky zahojily (skutečně zahojily po několika měsících předchozí léčy léky apod.) a léčená osoba pak tvrdila, že "konečně zabrala léčba doktorů", tak jsme se na to vys.. a užíváme to pro vlastní potřebu a pro nejbližší. Lidé jsou často nevděční, nestojí to za to ;) .

120kg ročně? No jestli je to ovoce i zelenina, tak to u mně není problém, já jsem strašnej žrout všeho zelenýho, ovoce i zeleniny, když je chuť, 2-3 kila čerstvého ovoce nejsou problém (ha) . Ale to už je spíš přeháňka...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 22 bře 2013 07:02 
Offline
Zkušený pěstitel
Zkušený pěstitel

Registrován: 21 lis 2012 07:15
Příspěvky: 644
Bydliště: Spišská Nová Ves 430 m. n. m., záhrada cca 530-540 m.n. m.
Radíme tú knihu mám doma tiež :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 22 bře 2013 21:06 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
Jojo Rade, v podstatě je lék všude kolem nás... Jitrocel pohoda, z toho i proti kašli sirup , divizna to stejny... Když je nejhůř je tu Ephedra, kterou bych jen tak někomu nedoporučil - je to i jed v podstatě.

JInak borec co se zajímal jakousi palentologií mi říkal jednu věc, nad kterou jsem se zamyslel a popřemýšlel jsem o tom co mi to řekl... Když teď pochováme člověka, bezezbytku se rozpadne na prach - kosti všechno... Když vykopeme pračlověka nevím kolik tisíc starýho... člověka z roku 1600 je zachovalej co se kostí týče... A na jedno se došlo... Co dřív nebylo a teď je?
Kombajny - dokážou sklidit ohromný množství obilí, zemědělství pokročilo za posledních 100 let neuvěřitelně. Jíme chleba rohlíky - všechno z obilí. Mažem rostlinný tuky ve kterých jsou emulgátory co dokážou pohromadě držet vodu a tuk... Dřív se lidi pásli... Když si člověk třeba přečte Horalku od Alberta Moravia... jak žili lidi před válkou ve válce a po ní... Je to mazec... Pečivo nic neobsahuje... Bílkoviny, cukry, amylopektiny... Zelenina je prostě nezastupitelná a lidi na všechno za ty roky zapomněli... Polníček vydržel celou zimu zelenej a jedl se... výš jsem napsal látky co obsahuje :) je to mazec, kam jsme se to dostali... Navíc, kde lidi brali řepkovej a slunečnicovej olej? Každej pomalu měl dobytek krávu, kozu, prase, lán řepy na zimu.... Používali se živočišný tuky... na jihu olivový olej.

Kdo může ať zkusí nějaký nový listový zeleniny... určitě se to vyplatí trochu investovat do zdraví, okopáváním a pěstováním... hlavně tady na fóru je spousta lidí co zahrádka baví tak to určitě nebude takovej problém.

Je zvláštní, že kráva žere trávu a dává mléko bohaté ná vápník že :!: :?: :lol: Nevim jestli je to pravda s tím vápnikem v mléce, ale kosti krávy taky pěkně dlouho vydrží bez rozpadnutí v zemi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 22 bře 2013 21:27 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 15 led 2013 20:36
Příspěvky: 28
Bydliště: Střelice u Brna
Qndronic píše:
JInak borec co se zajímal jakousi palentologií mi říkal jednu věc, nad kterou jsem se zamyslel a popřemýšlel jsem o tom co mi to řekl... Když teď pochováme člověka, bezezbytku se rozpadne na prach - kosti všechno... Když vykopeme pračlověka nevím kolik tisíc starýho... člověka z roku 1600 je zachovalej co se kostí týče... A na jedno se došlo... Co dřív nebylo a teď je?


Tohle prosím vysvětli. Nějak jsem nepochopil myšlenku. Jako že kosti současných lidí jsou kvalitativně mnohem horší než před 400 lety? Jakože neobsahují vápník?? Tomu sám nevěříš, že ne?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 23 bře 2013 10:04 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
Honzo, tak jsem to nemyslel, že by neobsahovaly vápník. Jen jsou kosti méně mineralizované (menší hustata kostního minerálu). Třeba je v nich jinej poměr minerálů nebo dochází až dnes častěji k osteoporóze. Nemyslel jsem ve stravě (jeho deficit), ale jeho ukládání... Mohlo by to být fosfáty ve stravě, uhlovodany - pečivo (,které se hodně konzumuje a dřív ho tolik nebylo), část vápníku odchází močí. třeba i zmiňovaný tuk, brání ukládání vápníku... Nevím třeba nic moc o osteoporóze. Ale vitamín K (fylochynon) se vyskytuje nejvíc v listové zelenině, brokolici - má ,,na starosti" mineralizaci kostí. Nechtěl jsem to moc rozpitvávat co máme z výživy. Mohlo by to s tím ale nějak souviset... Samozřejmě jsem nedělal statistické vyhodnocení a může to souviset i s genetickou výbavou každého jedince (každý má jinou kvalitu kostí).
Jen je zvláštní, že v podstatě kostra mladého člověka z 2 svět. války se poměrně rychle rozpadá... nedrží pohromadě... kosti jsou zřetelně méně dochované... a drobí se. Třeba za to může i podloží ( kostru ,,sežere"), ale taky třeba to, že jsou kvalitativně horší (menší hustota kostních minerálů)... Aspoň teda co co mi týpek říkal, tak je velkej rozdíl v kostech co nacházejí z dnešní doby a třeba středověku.
Nedělal jsem na to žádnej výzkum... ale stačí se podívat v muzeu na kosti pračlověka, nebo ze středověku, skrčence atd. a kosti za posledních 50 let co třeba vyhrabou na hřbitově... je tam hodně velkej rozdíl, pokud už z kostí není jen prach... nic o tom jak se kosti rozpadají nebo nerozpadají v půdě nevím, ale napadlo mě jen to že by to mohlo souviset s mineralizací kostí a zelenou stravou, pokud to nesouvisí s podložím.

Napiš mi Honzo prosím tvůj pohled na tuhle problematiku, moc by mě to zajímalo...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 23 bře 2013 18:56 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 15 led 2013 20:36
Příspěvky: 28
Bydliště: Střelice u Brna
Zapátral jsem raději na netu v různých odborných publikacích, abych tu neplácal nějaké hlouposti.. (cool)
Nicméně jsem nikde nenarazil na zmínku, že by se kvalita kostí nějak výrazně zhoršila za poslední tisíce let. Nebo aspoň na to nikdo neudělal nějakou velkou práci. Ono se tohle strašně blbě posuzuje, protože na hustotu kostní tkáně / mineralizaci má vliv spousta dalších faktorů, než jen strava, jako je fyzická zátěž, stáří, pohlaví, počet těhotenství u ženy, délka kojení atd. atd.. Některé studie co jsem našel dokonce ukazovaly, že středověké ženy trpěly více a dříve osteoporozou, než dnes. Ale bylo to třeba jen v Norsku, zatímco v jiných částech Evropy ten rozdíl nebyl..
Druhá věc je, že samozřejmě na to, zda se kost zachová v zemi 100 let nebo 1000 let, má velký vliv kvalita okolní půdy. Logicky kyselá a vlhká půda bude kost degradovat rychleji než zásaditá a suchá.. A ten archeolog může mít nakonec taky částečně pravdu, že kosti z doby před 1000 lety jsou zachovalé a některé 50 let staré se rozpadají. Může to ale být zkreslené tím, že z doby před 1000 let se zachovaly jen ty, co byly v příhodném podloží a ty ve špatném se za tu dobu úplně rozpadly a tudíž je už nenašel..
Čili ano - pestrá strava jistě přispívá ke zdravému vývoji kostí. Po této stránce si ale myslím, že v současnosti máme mnohem pestřejší stravu než např. ve středověku, kdy byla častá křivice, na kterou dnes již nenarazíš.. atd atd.. Druhá věc je množství pohybu - toho je dnes jistě méně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 23 bře 2013 23:09 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 22 pro 2012 10:27
Příspěvky: 68
Bydliště: Moravský Krumlov
Právě jsem o tom nic moc nenašel, a snažil jsem se to nějak logicky objasnit, to co jsem psal mě jen napadlo... Zabýváme se ve škole teď výživou v jednom předmětu, tak tohle bylo jediné na co jsem došel. Jen taková hypotéza co jsem psal... I slabé kyseliny vápník docela dobře rozpouštějí, takže je možné i to, že se kosti mohou rozkládat např. s kyselými dešti... Třeba to může souviset i s průmyslem, který nastal... Nebo jak píšeš všechny kosti prostě nevydržely a je to zkreslené. Dneska jsem to konzultoval i s jednou co studuje medicínu, a říkala mi, že je to hrozně těžké posoudit - celkově je to s kostma - mineralizací kostí celkem složité :) Taky mi říkala že je docela divný, že by se za takovou dobu tak kvalitativně lišili a mám prej najít nějakého antropologa co by to dovedl objasnit. Třeba se tu ještě nějaký antropolog na fóru najde a napíše taky svůj názor ;) Ale mohlo by to být i zajímavé téma na nějakou diplomovou práci. Kdyby někdo něco zajimavého našel nebo zjistil o čemkoliv, výživě, stravě zelenině, ovoci, pěstování, zdraví... ,tak se tady s námi podělte. Probereme to, a třeba něco zajímavého ještě vymyslíme.

(děkuji) Honzo za super příspěvek.

S pozdravem Ondřej


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskuze
PříspěvekNapsal: 04 bře 2014 12:30 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: 20 srp 2009 09:28
Příspěvky: 3785
Bydliště: TIŠNOV - Malhostovice , 279 m/nm.
Možná by bylo vhodné v této diskuzi pokračovat.
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/32926 ... -leci.html


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz