SUBTROPICKÉ ROSTLINY od A do Z

Webový průvodce citrusy a dalšími rostlinami
Právě je 05 dub 2020 14:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 17 zář 2013 19:50 
Offline
Pěstitel expert
Pěstitel expert

Registrován: 21 srp 2009 21:04
Příspěvky: 1168
Bydliště: Větřkovice 480m.n.m
Takzvaný cukrový pomeranč, který se má sklízet již v zelenem stavu. Tento je plně dozrálý a kyselinky zcela chybí.


Přílohy:
maltese sanquinelo.jpg
maltese sanquinelo.jpg [ 98.35 KiB | Zobrazeno 1804 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 21:06 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 19 bře 2012 20:23
Příspěvky: 146
Bydliště: Praha 4
Zdenku,
tady mám jistou pochybnost. 'Maltaise Sanguine' nepatří mezi cukrové odrůdy. Pokud by se mělo jednat o cukrovou odrůdu, tak by to mělo být 'Vainiglia Sanguigno', která je též nazývána 'Maltaise douce'.
Takže otázkou je, co je to zač.
Michal


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26 zář 2013 04:31 
Offline
Pěstitel expert
Pěstitel expert

Registrován: 21 srp 2009 21:04
Příspěvky: 1168
Bydliště: Větřkovice 480m.n.m
S tímto názvem dovezen z Italie : Maltaise sanguinelo :roll:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26 zář 2013 07:17 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 19 bře 2012 20:23
Příspěvky: 146
Bydliště: Praha 4
S tím, že to nazvali Maltaise sanguinelo namísto Maltaise sanguine bych se v pohodě smířil - konec konců co čekat od Italů.
Pak to ale není cukrová odrůda, ale "běžná" pigmentovaná.
Zde je popis:
Původ této velmi staré odrůdy není znám, pochází pravděpodobně z Malty, je rozšířena v Tunisu, částečně v Maroku, v minulosti byla označována C. aurantium L. var. melitense.. Je světle krvavá, existuje v mnoha variantách více méně se lišících tvarem plodů, vzrůstem i vybarvením. Vybarvení oplodí často neodpovídá vybarvení dužniny, v některých oblastech se pigmentace ani nevyskytuje. Strom střední velikosti i vzrůstu není příliš produktivní a má někdy sklon ke střídavé plodnosti. V těžkých půdách se mu daří nejlépe. Plody středně velké, průměrně 8 cm, podlouhlé až kulovité, oplodí středně silné, mírně zrnité, mnohdy měkké, snadno loupatelné. Vnější vybarvení je závislé na dobrých podmínkách, převážně oranžové. Dužnina jemná, velmi aromatická a šťavnatá, vůně i chuť vynikající, sladká a nakyslá, za příznivých podmínek dobře krvavě vybarvená, má málo (4-8) semen. Pro svou kvalitu je ve Francii nazývána „královnou pomerančů“. Plody dozrávají koncem ledna a v únoru, středně dobře drží na stromě, krátkodobě je lze skladovat, ale nejsou vhodné k dlouhému transportu. Vyskytují se různé, těžko rozeznatelné klony. Klon ‘Portugaise’ má listy i větve vzpřímenější, byl rozšířen v Alžírsku, za což vděčí kvalitám plodů. Klon ‘Baladi Blood’ byl r. 1830 dovezen z Malty do Egypta. Klon ‘Maltese Blood’ byl dovezen na Floridu ze Středozemní oblasti.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27 zář 2013 20:45 
Offline
Pěstitel expert
Pěstitel expert

Registrován: 21 srp 2009 21:04
Příspěvky: 1168
Bydliště: Větřkovice 480m.n.m
Michale koukám na stránky od Italu a je tam : Arancio dolce Sanguigno/Vaniglia/Maltese a ted si vyber co z toho dát jako odrůdu :roll:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 23:02 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 19 bře 2012 20:23
Příspěvky: 146
Bydliště: Praha 4
Z toho, co píšeš, by to tedy vypadalo na Vainiglia Sanguigno a pak by to opravdu mohl být cukrový pomeranč.
Jeho další názvy jsou Dolce, Dolce Lokum, Maltaise douce, Maltese, Meski Ânsli, Meski Malti, Portogalo Vagniglia, Rio Farm's Vaniglia, Vagnilia rosato, Vaignilia apireno, Vainiglia, Vainiglia Pink, Vainiglia Pink fleshed, Vaniglia, Vaniglia Apireno, Vaniglia Sanguigno, Vanilla
Popis
Cukrová pigmentovaná velmi stará raná italská odrůda bez komerčního významu, vzrůstný strom s košatou korunou, velmi úrodný. Plody středně velké (6-6,5 cm), hmotnost 120-130 g, téměř kulovité, mírně zploštělé. Oplodí tmavě oranžové, středně silné, jemně zrnité, dobře loupatelné, se silicemi, narůžovělá barva zasahuje i do albeda. Dužnina růžová, jemná, sladká, značně šťavnatá a velmi aromatická, má 10 segmentů, málo až středně semen a slabě nahořklou příchuť, což brání jejímu většímu rozšíření, dozráváním se její chuť zlepšuje a připomíná meloun. Narůžovělá barva dužniny je tvořena lykopenem a ne antokyanem jako u grapefruitů. Má rovněž nižší obsah kyselin, patří proto spíše do cukrových než do pigmentovaných pomerančovníků. Dozrává v listopadu až březnu, avšak díky malému množství kyselin může být konzumována ještě před úplným dozráním. Je oblíbená v oblasti Středního východu, lze ji úspěšně pěstovat ve sklenících i v bytech.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 zář 2017 18:09 
Offline
Nový člen
Nový člen

Registrován: 20 kvě 2012 08:07
Příspěvky: 67
Bydliště: Roztoky
Nyní sklízím - původně koupeno od kolegy Matějky pod názvem Vaniglia Dolce. Ještě před 14 dny byly plody nazelenalé, ale uvnitř s nádechem do sytě oranžové barvy, a sladké bez kyselin. Příjemná chuť. Nyní stav - viz foto. Zelené plody budou zase až příští rok.
https://postimg.org/image/492va0vp9/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz